Basisprincipes van koelvloeistof voor motoren
Wat moet u weten over antivries en koelvloeistof?
De koelvloeistof in een verbrandingsmotor is de vloeistof die wordt gebruikt om overtollige warmte af te voeren en beschermt uw motor tegen bevriezing en corrosie. Het speelt een cruciale rol in het handhaven van de warmtebalans van de motor door warmte af te voeren.Oververhitting kan leiden tot versnelde achteruitgang van de olie en de motor zelf. De vloeistof bestaat uit gedemineraliseerd water waaraan (geconcentreerde) antivries is toegevoegd, een vloeistof tegen schuimvorming, smeermiddel en een anticorrosiemiddel. De exacte samenstelling varieert per type koelvloeistof, maar een samenstelling van 50% demin water en 50% antivries komt het vaakst voor. Wanneer er meer antivries wordt gebruikt, wordt het vriespunt verlaagd en het kookpunt verhoogd.
Antivries = geconcentreerde versie
Koelvloeistof = klaar voor gebruik
Er zijn koelvloeistoffen beschikbaar in alle kleuren, maar de kleur is geen goede indicator voor het type of de kwaliteit van de koelvloeistof. De beste praktijk is de exacte koelvloeistof te kennen die nodig is voor de motor en de vloeistof te controleren die wordt gebruikt om bij te vullen.
In de loop der jaren heeft VW specificaties ontwikkeld voor koelvloeistoffen.
G11 | 1994 | VW TL 774 C |
G12 / G12+ | 1996 | VW TL 774 D/F |
G12++ | 2005 | VW TL 774 G |
G13 | 2008 | VW TL 774 J |
COOLANT G11 is blauw van kleur en verwijst naar de conventionele technologie voor oudere voertuigen (>20 jaar oud). Deze koelvloeistof biedt standaard bescherming tot ongeveer 60.000km. Het maakt gebruik van anorganisch-zuurinhibitortechnologie (IAT) en bevat geen nitrieten, amines en fosfaten (NAP), en bevat boraat en silicaat.
COOLANT G12+ is roze van kleur en is vandaag de meest courante koelvloeistof. Deze koelvloeistof biedt een langere bescherming gedurende 5 jaar of 240.000 km en maakt gebruik van organisch-zuurinhibitortechnologie (OAT) en bevat geen nitrieten, amines en fosfaten (NAP). Het is tevens vrij van boraat en silicaat. Het product wordt door verschillende OEM’s aanbevolen, zoals GM, VW, MB en Ford. Samengesteld voor langdurig gebruik in alle motoren, met name die zijn vervaardigd van aluminium-, gietijzer- en magnesiumlegeringen. Niet de beste keuze voor oudere koelsystemen met een koperen/messing radiator en verwarmingsblok.
COOLANT G12++ is een roze Si-OAT koelvloeistof die de Organic Additive Technology (OAT) combineert met minerale (Silicaat) corrosieremmers. Het is speciaal ontwikkeld voor de bescherming van koelsystemen van moderne verbrandingsmotoren, gemaakt van aluminium en aluminiumlegeringen en biedt bescherming gedurende 6 jaar of 250.000 km.
COOLANT G13 is paars van kleur, biedt een langere bescherming gedurende 5 jaar of 240.000 km en levert dezelfde uitmuntende koel- en antivriesprestaties als de G12++. Het grootste verschil is dat G13 wordt gemaakt met glycerine in plaats van glycol. Glycerine is veel minder schadelijk voor het milieu dan glycol. Het ene middel is een bijproduct van de biodieselproductie, het andere wordt gemaakt van minerale olie. Naast de bescherming tegen bevriezing, is G13 ook uitermate geschikt voor koelen en als bescherming tegen corrosie en kalkafzettingen.
Mengbaarheid van verschillende koelvloeistoffen
Koelmiddelen worden over het algemeen als compatibel beschouwd, maar het mengen van koelmiddelen van twee verschillende kwaliteiten resulteert in een mengsel van middelmatige kwaliteit.
We raden aan het koelsysteem grondig te spoelen wanneer u naar een ander type koelvloeistof wilt overstappen. Dit houdt het koelsysteem zuiver.
Kunt u het koelsysteem niet spoelen? Bekijk dan de tabel om te zien welke soorten u veilig kan mengen op basis van de VW G11-, G12+- en G13-specificaties.
BELANGRIJK : Verdun antivries steeds met gedemineraliseerd water. Bij kraanwater variëren het pH- en mineraalgehalte en de samenstelling, wat het antivries- en koelsysteem kan beschadigen.
Contacteer ons voor een correct advies van koelvloeistoffen op maat van uw vloot en machinepark.
Your browser is out-of-date!
Update your browser to view this website correctly. Update my browser now